Site movement analysis

MASTER OF DESIGN INNOVATION AND TECHNOLOGY STUDIO 2018

THE ONLY CONSTANT IS CHANGE

ross mcleod + mehrnoush latifi

 

In recent years the use of parametric software such as grasshopper has led to the advancement in the design and development of architectural form. Parametric Design approaches have been used to simulate conditions of temperature, wind and sun angles with computer modelling in order to optimise building form and layout as well being used to explore complex geometry and digital fabrication techniques in construction. The Only Constant is Change studio explored these relationships between environmental conditions, structural form and fabrication techniques, however we brought in another set of parameters, which were human centred, social and related to the client’s and the community’s interaction with public space.

The studio engaged in the design of a linking space between the ANZ Centre building (833 Collins St) and the new ANZ tower (839 Collins St) at the Docklands. The site between the two buildings represents a complex intersection of urban, architectural, spatial, social and cultural dynamics. To this end the students investigated the design solution in a holistic way. Seeking to integrate structural, environmental, sustainable, spatial, programmatic, wayfaring and interactive aspects of the design into the one proposal. With this approach the students shaped a unique design brief in relation to the site by developing a vision for the space which could create both a physical aesthetic and symbolic link between the two ANZ buildings.

The brief called for design schemes that could offer protection from the elements all year round, create a connected campus feeling across the site, provide a welcoming environment to visitors of the space and be programmed to host a myriad of events during the year. In conjunction with envisioning the functional and programmatic aspects of the project, the students developed a physical and structural language toward their design that was both logical and evocative in nature. The goal was to create the building blocks of a system that could be used in a flexible way. This was an approach to design that could be altered and modified to adapt to different conditions of the site and the needs of its users. Ultimately the studio foregrounded approaches to design which were human-centred, social and directly related to the community’s interaction with public space.

 

Flow

 

Swanch

 

Union Fusion