The Loop Pavilion was developed in response to the RMIT Architecture and Design School’s call for submission for the design of an internal meeting pavilion that was to be situated in the open plan ‘warehouse’ spaces Design Hub building.

With the increased integration of digital technology altering our relationship to our working environments, the design development of a meeting pavilion provided an opportunity to expand and explore ideas of privacy and communication and to develop approaches to environments that promote participation and inclusion while providing for the control of both the physical and digital realms.

While the open plan office offers many advantages in spatial flexibility and ease of interaction, the need for visual and acoustic separation for specific tasks, meetings and web-based conferencing is vital. Rather than developing an approach that involved complete spatial and acoustic separation the design proposal sought to achieve a sense of ‘permeability’ in the modulation of spatial conditions.