The proposal presented an approach to innovative research in which cross-disciplinary collaborative investigations can be instigated through and around a specific design project brief. The project was developed in an iterative manner in consultation with a number of academic researchers, design professionals and industry partners. The core team included Ian Nazareth (architect), Jordan Lacey (sound artist) and Alexandra Doughty (design ethnographer). The undertaking of the design project as a research endeavour across the fields of digital manufacturing, acoustics, workplace design and design ethnography led to the development of a model for approaches toward future academic design research.

As part of the development of the project, the team engaged in a consideration of design ethnography approaches that could be adopted both before and after the pavilions construction. This dimension of the project sought to uncover the complexities inherent within increasingly networked workplaces. Through this thinking we sought to come to an understanding of the permeability of relationships and interactions that occur in the balancing of the physical, digital and social requirements of workers in contemporary office environments.

The development of the design as an acoustic attenuation system began with a seies of discussion with Xiaojun Qiu, the Professor of Design, Audio and Sound Engineering at RMIT. In these meetings a number of sonic principles were developed and design proposals were discussed. The identification of the developments in micro-perforated panels led to a collaboration with the company Quiet Acoustics, who produce high performance sound attentuation systems for industrial uses. Through the design proposal the team investigated the adoption of these technologies within a workplace context.